Mondmaskers, hoe gebruik je ze correct?

Hygiëne en het masker zo min mogelijk aanraken!

 

Als medische maskers worden gedragen, is het juist gebruiken en weggooien van deze maskers van essentieel belang.

 

Om ervoor te zorgen dat deze maskers zo effectief mogelijk zijn en een toename te voorkomen van het risico van overdracht in verband met een onjuist gebruik en de verwijdering van maskers, geven wij jullie hierbij de volgende informatie over het correcte gebruik van deze maskers.

 

 

De volgende informatie over het juiste gebruik van medische maskers

vloeit voort uit de praktijken in de gezondheidszorg en zijn op aanraden van de WHO (World Health Organization):

 

Plaats masker zorgvuldig over mond en neus en druk

stevig eventuele openingen tussen het gezicht en masker aan.

 

Tijdens het gebruik:

 

Zorg ervoor dat tijdens het gebruik van het masker, alle contact met het masker. zoveel mogelijk vermijdt Heb je eenmaal het masker op, probeer het dan zo min mogelijk aan te aanraken.

 

Er is 1 juiste techniek om het masker te verwijderen na gebruik, pak het masker aan de achterzijde bij de elastiekjes vast en haal deze naar voren over het hoofd. Niet het masker aan de voorzijde beetpakken dit vergroot de kans op besmettingsgevaar.

 

Na het verwijderen van het masker of wanneer u per ongeluk toch het gebruikte masker aan de voorzijde heeft aangeraakt, altijd uw direct en zorgvuldig uw handen met zeep wassen (met zorgvuldig wordt bedoeld minimaal 30 seconden de binnen en buitenkant van uw handen goed inzepen en goed afspoelen). Daarnaast kunt u uw schone handen met behulp van een alcohol-based handgel inwrijven.

 

Vervang maskers met een nieuwe, schone en/of droge maskers zodra ze

vochtig worden.

 

Maskers die geschikt zijn voor eenmalig gebruik niet opnieuw gebruiken na gebruik direct weggooien. Er zijn ook herbruikbare maskers beschikbaar.