Waarom ontstaan er brand bij dakdekken? En hoe kan dit veilig?

Bitumen dakbedekking

Bitumen is een van de meest populaire dakbedekkingen voor platte daken. Tijdens het aanbrengen van een (bitumineuze) dakbedekking wordt de dakbedekking traditioneel verhit met behulp van een brander om de bitumen te laten hechten en waterdicht te maken. Dit is open vuur, waardoor er een risico is dat materialen vlam kunnen vatten. Ook tijdens het droog branden bij gevelaansluitingen en dakranden kan brand ontstaan. De vlam kan gemakkelijk weglekken in een kier, spleet of (gevel)spouw.

Er zijn alternatieven voor het branden zoals lijmen en föhnen waardoor het risico op brand beperkt wordt. Zeker als men volgens de richtlijnen werkt (NEN 6050). 

 

Branden

 

Door het bitumen op te warmen met een brander wordt het (licht) vloeibaar, waardoor de stroken zich aan de het oppervlak gaan vasthechten. De stroken overlappen enkele centimeters. 

Met name in de randzones en bij opgaand werk en detailleringen moet men extra voorzichtig zijn. Het is verplicht om bij dakdekkerswerkzaamheden standaard twee ABC brandblussers van minimaal 12 kg paraat te hebben. Het kan voorkomen dat een opdrachtgever het aanstellen van een brandwacht eist. Deze taak mag niet worden gecombineerd met reguliere dakdekkerswerkzaamheden.

 

 

Voordelen

  • Goedkoper: kost minder dan lijmen.
  • Populairst: roofing wordt nog steeds meestal gebrand op het dak.
  • Extra waterbestendig: de lijm zorgt voor extra waterdichtheid.

Nadelen

  • Complexer: bitumen branden vereist de nodige kennis en ervaring.
  • Brandgevaar: roofing branden houdt risico’s inzake brandveiligheid.
  • Blazen: slecht gebrande roofing leidt tot blaasvorming.

Het branden van bitumen houdt risico’s in met betrekking tot de brandveiligheid. Ook kunnen er al snel foutjes gebeuren wanneer er te veel of te weinig warmte gegeven wordt (zoals blaasvorming). Daarom is het verstandig om de plaatsing van de roofing uit te besteden aan een professional. Die beschikt over de juiste materialen en technieken om de klus veilig en wel uit te voeren.

 

Lijmen

 

Het lijmen is, zoals de naam al aangeeft, het vastlijmen van de bitumen op het dak. Het lijmen is iets veiliger en gemakkelijker. Bovendien zorgt de lijm voor extra waterdichtheid. Wel is deze methode duurder dan het branden.

 

Voordelen

  • Veiliger: er komt geen vuur aan te pas. Minder kans op brandgevaar.
  • Roofing lijmen vereist minder ervaring dan branden.
  • Extra waterbestendig: de lijm zorgt voor extra waterdichtheid.

Nadelen

  • Duurder: de lijm brengt extra kosten met zich mee