Bij het blussen van een brand moet er rekening gehouden worden met de brandstof. Dit is van belang omdat sommige blusmiddelen niet samen gaan met de brandende stof. Zo gaat een elektriciteitsbrand niet samen met water, dit levert elektrocutie gevaar op. Bekijk dus goed welke brandblusser u nodig heeft in uw werkomgeving.
Poederblussers
Poederblussers bevatten zoals de naam al zegt een poeder, dit poeder onderbreekt het verbrandingsproces.
Inzetbaar bij de brandklassen:
Brandklasse A (vaste stoffen zoals hout, meubels, gordijnen en papier)
Brandklasse B (vloeistoffen zoals benzine)
Brandklasse C (gassen zoals aardgas)
Ook kan deze brandblusser worden gebruikt om onder stroom staande apparatuur te blussen. Deze blusser is zeer breed inzetbaar, maar veroorzaakt veel nevenschade waardoor deze minder geschikt is voor gebruik in kantoorruimten, auto's en binnenshuis.
Voordelen:
Nadelen:
Schuimblussers
Schuimblussers bevatten een mengsel van water en een schuim vormend middel. Het schuim dekt de brandstof af waardoor er geen zuurstof meer bij de brand kan komen, ook heeft het schuim een koelende werking. Deze blusser is zeer geschikt voor kantoren, bij u thuis, in de auto, een kleding winkel en nog veel meer plekken!
Voordelen
Nadelen
Kooldioxideblussers
Kooldioxideblussers (ook wel koolzuursneeuw blussers genoemd) blussen de brand door de zuurstof bij de brandhaard met CO2 weg te nemen. Wel vergt deze blusser enige kennis om te gebruiken, zo wordt bijvoorbeeld de zwarte bluskoker zeer koud (tot wel -80 graden Celsius). Dit is koud genoeg om brandwonden op de huid te veroorzaken wanneer u de koker vast houdt. Deze blusser is zeer geschikt voor ruimten waar zich veel belangrijke elektronische apparatuur bevindt zoals serverruimten en kantoren.
Voordelen:
Nadelen
Door een beginnende brand te blussen, kunt u voorkomen dat de brand verder uitbreidt.
Wilt u ook een beginnende brand kunnen blussen?